Ondraaglijke lichtheid

Ondraaglijke lichtheid 2002

Afmeting: 190×175 cm.

`Ondraaglijke lichtheid` is een werkstuk dat bestaat uit zes met symbolen aan elkaar verbonden zeshoeken. Greetje majoor is een jaar aan het werk geweest met het verbinden en vormgeven aan een serie gezinsverhalen die alles te maken hebben met kanker, DNA, erfelijkheid, hormonen en het doorgeven van leven.

De middelste vorm bovenaan is het begin van het familie verhaal. Deze vorm staat voor de prostaat en darmkanker van haar man. Via een symbolische DNA-streng geeft hij aan de linkerkant een familiair gen voor darmkanker en vervolgens baarmoederkanker door aan zijn dochter. Aan de rechterkant is hij verbonden aan een vorm die staat voor seksualiteit die hij niet meer beleven kan en vervolgens via een slangvorm met haar eigen `as-baarmoeder` die zijn werk heeft gedaan. Via een chromosoom symbool kom je uiteindelijk bij de baarmoeder van haar schoondochter die juist het leven doorgeeft.

De vorm van het complete werk is een soort `oervorm`. Het werk heeft iets doorschijnends omdat het zware onderwerpen zijn die Greetje licht wilde maken, `zodat ze  opgenomen kunnen worden in het grote geheel dat het leven nu eenmaal is`